Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  2
Results 1 to 9 of 9

Thread: Plug In Dimmer working with iOS but not Pico

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    6

    Plug In Dimmer working with iOS but not Pico

    This is a new one for me. Iíve had my whole house on Caseta for a year and never a problem. But came across one today.

    Installed plug in in dimmer and its working great from the app. Like several other plug in dimmers, I added this one to a pico remote - no problem. However, when I use the remote, the plug in dimmer is unresponsive. But whatís weird, like the title of the thread says, the plug in dimmer works fine when turning on/off from the iOS app.

    I tried resetting the dimmer (twice) but same problem persists.
    I also tried using a different pico but same problem.

    Any suggestions? Thanks!

  2. #2
    Authorized Lutron Contributor
    Join Date
    May 2013
    Posts
    480
    After you added the plug-in dimmer to the app, did you add the Pico remote to the app as well? Sometimes when you add a dimmer to the app, it doesn't automatically bring the Pico with it into the app, and you have to add the Pico into the app (Settings > Add Device > Pico Remote).

    If the Pico is added to the app, tap on the Pico icon > tap Edit Device > tap Lights, Shades, & Audio, and make sure the plug-in dimmer is checked. If it's not checked, check it, go back and Save.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    6
    Thanks for the quick reply. The Pico remote was already added to the app. And just for additional trouble shooting, I tried using a different (already added) pico remote - but no luck.

    So I can control the dimmer with the app. But can't seem to get any pico's to control that dimmer.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    1,001
    real quick- check the programmed on level is something above zero, or the lowest threshold of the plug in. Common mistake from RA2 programming and default levels the software remembers. I don't really do Caseta much so it's a possibility.
    Business Development Associate- Design, Sales, Installation, and Programming of Smart Homes for Baker Electric Home Energy
    mbalay@bakerhomeenergy.com
    "Spread the light, brother" -Blake Richetta
    "If you think hiring a professional is expensive, wait until you hire an amateur" -Crustyloafer

  5. Likes bdrec64 liked this post
  6. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    6
    No luck but your post gave me another idea to test.

    So strange... when I use the app, no problem turning on and off. When I use the pico, the lamp won't turn on or off but it changes from "on" to "off" (and vice versa) on the app.

    In other words, I touch "on" on the plug in dimmer. Then touch "off" on the pico. The light stay on, but the app switches to "off".

  7. Likes bdrec64 liked this post
  8. #6
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    1
    Did you ever get this to work?

    I have 3 plug-in dimmers.

    1 works fine with both the pico and the app. The other 2 will only work with either the app or the pico but not both.

  9. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    2
    I am having a similar issue but it is intermittent which makes it harder to track down. My issue is the opposite when I use the pico remote or the actually dimmer switch it works fine. However, when I use wink hub 2 or alexa to turn the switch off or on 30% of the time it doesn't work but if I have the app open the state of the switch changes in the app. (ie alexa shows it off, i say alex turn light on, alexa app then shows light on but the physical light doesn't turn on)

  10. #8
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    2
    NOTE: I have tried unpairng, factory reset, re-pairing multiple times. Even done a zwave refresh a few times in wink hub, nothing seems to fix.

  11. #9
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2019
    Posts
    1

    Solution?

    I have lost control of all my pico remotes with no luck reseting to factory. The app does not recognize the remotes when trying to pair. I deleted all in the app thinking I could start over. Anyone have a solution? Do I start completely over?

Similar Threads

  1. Plug-in Dimmer humming
    By asherrick in forum Troubleshooting - CAS
    Replies: 3
    Last Post: 03-09-2018, 10:46 AM
  2. Link wall dimmer to plug dimmer
    By Jwindle in forum Programming - CAS
    Replies: 14
    Last Post: 06-16-2017, 05:08 PM
  3. Plug-In Dimmer
    By Squill in forum General Discussion - CAS
    Replies: 1
    Last Post: 07-17-2016, 12:40 AM
  4. Plug in lamp dimmer
    By Squill in forum General Discussion - CAS
    Replies: 6
    Last Post: 06-02-2016, 09:53 AM
  5. Pairing Pico to Plug In Dimmer
    By kblaw in forum Programming - CAS
    Replies: 2
    Last Post: 10-12-2015, 05:27 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •