Results 1 to 6 of 6

Thread: Activating scenes from Control4

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    4

    Activating scenes from Control4

    When I activate a scene from a Control4 interface, the lights don't ramp up at the same time. There's a delay from one light in the scene to the next one. I have the latest drivers installed. Is there a way to fix this?

    Eddy

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    665
    Are you sending individual raise commands to the dimmers? I've seen this before, and the delay will get worse as network traffic increases. Try using the phantom keypad buttons on the main, and have C4 activate those scenes instead of individual dimmer control x however many dimmers you have. Should see a drastic increase in performance. You can check this by running the Lutron app and seeing if the delay remains. If it goes away, it's probably too many commands through the C4.
    Residential Lighting and Shading Specialist for CED Escondido

    mbalay@cedescondido.com

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    4
    I'm using the Advanced Lighting agent. So, yes; individual commands are being sent. I see what you mean, a single command is sent to the repeater instead of several. I just wonder if the problem is with the driver or Director can't send the whole scene at the same time creating a delay. There's no delay when using Control4 Lighting, so hopefully is a driver problem. It's very convenient to just learn a scene in Control4 after it has been edited or created in Ra2. I can also create scenes that are not in Ra2. Lutron Staff, would you mind chiming in? Ra2 integration with Control4 is very nice, except for this minor problem. SanDiegoRep, thanks for the suggestion, it makes a lot of sense. I'll give it a try.

  4. #4
    If you want the lights to all trigger at the same time, you have to use an RRa2 scene triggered by a phantom button. It's not a problem with the driver, as there's no way to send individual commands over the integration interface and have them all activate at the same time. All commands sent are executed immediately.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    4
    Lutron, this needs to be fixed. The support for Advanced Lighting is not well implemented. The Ra2 Main Driver should be smart enough to know when an Advanced Lighting scene is being activated and send the commands to the Repeater at the same time. Creating the scenes in phantom buttons is a bandage to a problem, you need to solve the problem.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    665
    Eddy,
    It's not on the Lutron side. It's how the C4 implements the individual commands for the dimmers. They must use the network connection to "funnel through" to the main repeater. Switching to the phantom buttons on the main will result in a single command being sent through from C4 and nearly instantaneous response of all lights simultaneously. Part of what makes Lutron so robust and durable is the simplicity of the radio command architecture and the much lower frequency used.

    Quick analogy- C4 sending commands to each dimmer is like a game of telephone, limited to one person speaking at a time to all other people, then the cycle repeating. Lutron is more like a quarterback changing the play at the line of scrimmage ("Omaha!"). All devices have a playbook and know what they alone need to do when the play is called.
    Residential Lighting and Shading Specialist for CED Escondido

    mbalay@cedescondido.com

Similar Threads

  1. Activating keypads- is Transfer Database actually needed?
    By johnmax in forum Programming - HWQS
    Replies: 7
    Last Post: 11-27-2015, 01:56 PM
  2. Trouble Activating 6D
    By Corey in forum Troubleshooting - RA2
    Replies: 1
    Last Post: 06-06-2015, 05:21 PM
  3. Problem Activating Dimmer - Please Help!
    By dinom in forum Troubleshooting - RA2
    Replies: 4
    Last Post: 01-09-2015, 07:57 AM
  4. Using double-tap Scenes Without Activating the Press Scene
    By Armando B. in forum Programming - HWQS
    Replies: 1
    Last Post: 10-22-2014, 11:59 AM
  5. 1 new shade = 1 hour activating and a 45 minute upload
    By 39CentStamp in forum Programming - HWQS
    Replies: 6
    Last Post: 04-24-2014, 10:03 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •