Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Results 1 to 3 of 3

Thread: Sivoia wired shade gets stuck

  1. #1

    Sivoia wired shade gets stuck

    Lutron Shade Experts,

    My 2003 Sivoia wired blackout shade for home theater has been getting stuck for years. So mostly I don't use it and keep the shade down. There are left and right tracks that have hair to block light, and this hair seems to create a frictional force which causes the motor current to increase.

    To open/close the shade, I have to climb a ladder and with a paper clip end I have to play with the 4 small contacts on the shade roller end, and I am getting tired of doing this.

    I believe the root cause is the processor senses too much motor current and assumes the shade will tear and stops the shade motor.

    I believe the motor current threshold is programmable, but my Lutron system and software are from 2003 and only has a RS-232 connector for communication and I fear an upgrade will be problematic for my system.

    The Sivoia shade is controlled by a HWI-ENC-LV17-120 low voltage enclosure. Is there a dip switch setting that I can manually change to increase the motor current threshold?

    If not, what have others done to fix this problem? Can the tracks of the blackout shade be widened to reduce the frictional force which will reduce the shade motor current?

    Thank you

  2. #2
    Authorized Lutron Contributor
    Join Date
    May 2013
    Posts
    599
    There isn't anything in the enclosure to increase the current to the shade. When the shade is stuck, does the indicator LED on the shade flash any of the blink codes listed here: https://www.lutron.com/TechnicalDocu...SivoiaQED.html ?

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    2,193
    Shades in that era sometimes had an issue with the limits changing. Sometimes they would be set a few inches apart. Sometimes directly on top of each other.

    If the shade is a Roller 100, Lutron has a "Flash Tool" that will fix the limits issue. You will still need to reset the limits.

    Try resetting the limits. The link below has the programming guide.

    https://www.lutron.com/TechnicalDocu...ry/045038a.pdf

    The LV17 probably has a contact closure interface that the theater control system uses to talk to the shade. There is nothing user adjustable on it.
    Convergence Technologies Raleigh, North Carolina
    www.convergenceusa.com

Similar Threads

  1. Upgrading Sivoia QS Wired Shades to Homekit using Homeworks QS?
    By ssinha13 in forum General Discussion - HWQS
    Replies: 5
    Last Post: 03-08-2021, 10:15 AM
  2. Upgrading Sivoia QS Wired Shades to Homekit - Need Help v2
    By ssinha13 in forum General Discussion - Shades
    Replies: 8
    Last Post: 03-05-2021, 06:04 PM
  3. Upgrading Sivoia QS Wired Shades to Homekit - Need Help
    By ssinha13 in forum General Discussion - Shades
    Replies: 1
    Last Post: 02-13-2021, 01:59 AM
  4. Wired Sivoia Shade stuck in update.
    By AndyM in forum General Discussion - Shades
    Replies: 2
    Last Post: 08-27-2020, 08:50 PM
  5. Sivoia QS Wireless and Wired Shades
    By troltgen in forum Design Assistance - Shades
    Replies: 1
    Last Post: 02-27-2017, 09:55 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •