Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  2
Results 1 to 9 of 9

Thread: Keypad Behavior

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    4

    Keypad Behavior

    Just installed a W6BRL. The top button is meant to control a table lamp (attached to a 3PD-1 plug-in dimmer). I programmed the button as Toggle Control/ Room monitoring.

    • First press turns the lamp on. LED is lit for about 1 second and then turns off
    • Next press… nothing happens
    • A double-tap on that 1st button turns the lamp off (I didn’t think you could double-tap a keypad button.)


    I then programmed all 6 buttons as above. Button 2-6 act as I expected. 1st press on; 2nd press off.

    Thought maybe it was a bad keypad so I swapped it out with another W6BRL. Same results!

    What am I missing?

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    1,155
    It has been a while since I have seen this issue. I think resetting both devices back to factory defaults cured the issue. It does seem odd because the issue is only button 1.

    Also, make sure the programmed level is not zero. This will confuse the LED on a toggle button.
    LED, Incorporated
    Raleigh, NC 27614

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    4
    • Tried Deactivate-->Factory Reset--> Reactivate a number of times. No Joy.
    • Tried assigning Button 1 to a different device. Same behavior.
    • Tried changing to Path of Light. Same behavior.


    One other piece of information. In Essentials, on the activate screen, I have the ability to “flash” each activated device…except for the troublesome keypad and a tabletop keypad. The tabletop works fine.

    Pulling (what’s left) hair out.

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    196
    I have a nickle on a corrupt or partial corrupt file.
    Ideas
    Firmware update. I have had so many problems that a update has fixed. Even if it all ready has the latest firmware a refresh can help.
    BUT FIRST pull a support file. May be something in there that can give you a clue. Firm update wipes out all the previous info.

    Delete keypad from file. Transfer. Add back in and transfer. Why? Cuss.
    Sometimes my trouble shooting has a lot of "WHY? Because"

    If you telnet in do you see the button press and or release?

  5. #5
    Quote Originally Posted by rgiampo1 View Post
    • Tried Deactivate-->Factory Reset--> Reactivate a number of times. No Joy.
    • Tried assigning Button 1 to a different device. Same behavior.
    • Tried changing to Path of Light. Same behavior.


    One other piece of information. In Essentials, on the activate screen, I have the ability to “flash” each activated device…except for the troublesome keypad and a tabletop keypad. The tabletop works fine.

    Pulling (what’s left) hair out.
    Try moving the repeater closer. I had that experience.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    1,186
    Quote Originally Posted by MitchE View Post
    I have a nickle on a corrupt or partial corrupt file.
    Ideas
    Firmware update. I have had so many problems that a update has fixed. Even if it all ready has the latest firmware a refresh can help.
    BUT FIRST pull a support file. May be something in there that can give you a clue. Firm update wipes out all the previous info.

    Delete keypad from file. Transfer. Add back in and transfer. Why? Cuss.
    Sometimes my trouble shooting has a lot of "WHY? Because"

    If you telnet in do you see the button press and or release?
    Second this, before re-doing the entire project.

    Try creating another keypad in the software next to the bad one in question. Copy all programming (no concerns here for a hybrid). (pro tip- right click on the wallplate of the original dimmer and "copy keypad programming", go to replacement and right click wallplate and "paste"- faster than copying and pasting 6 times)
    Factory default the keypad, then try to activate as the "replacement". Transfer and test. If it clears your issue, go back into the software and delete the original keypad and re-transfer to remove it from the main repeater. Test again to be sure.
    Business Development Associate- Design, Sales, Installation, and Programming of Smart Homes for Baker Electric Home Energy
    mbalay@bakerhomeenergy.com
    "Spread the light, brother" -Blake Richetta
    "If you think hiring a professional is expensive, wait until you hire an amateur" -Crustyloafer

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    4
    Thanks for all of the suggestions. Nothing worked.

    I did swap the W6BRL out for a hybrid (HN6BRL). Guess what? The HN6BRL works as designed.

    Let's see what Lutron support has to say...

  8. #8
    Super Moderator
    Join Date
    May 2013
    Posts
    420
    Hello rgiampo1,
    Thank you for the post.
    Please send in a support file generated with the rev of the file prior to correcting the issue with the hybrid keypad. Once we have this we can further investigate the issue. Send the support file to systemsupport@lutron.com.

  9. Likes SDR-Mike liked this post
  10. #9
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2019
    Posts
    4
    Just wanted to close the loop on this issue. Turns out that it was a bad device. Lutron sent a replacement and life is now good...

  11. Likes randyc liked this post

Similar Threads

  1. Intermittent light level LED behavior
    By jeffw in forum Troubleshooting - HWQS
    Replies: 2
    Last Post: 09-27-2018, 07:54 PM
  2. Maestro MACL-153MLH-WH weird behavior
    By tarheel27 in forum General Discussion - LED
    Replies: 1
    Last Post: 02-02-2018, 07:20 PM
  3. MACL-153 delayed on behavior
    By dvgmacdonald in forum Troubleshooting - Controls
    Replies: 1
    Last Post: 05-02-2017, 03:08 PM
  4. Double tap odd behavior
    By vining in forum General Discussion - RA2
    Replies: 11
    Last Post: 12-21-2016, 03:58 PM
  5. Time clock funny behavior
    By Dismally in forum Programming - HWQS
    Replies: 3
    Last Post: 10-17-2013, 05:12 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •